Mitra Trifunovića 2
Zatvoreno 09:00 - 20:00

BCC Tuzla Vas poziva na izložbu „Žene kroz vrijeme“ - od 6. do 12. marta

Da li ste znali da je doslovno prva bh. operna diva bila toliko uspješna da je kompozitor Richard Strauss izjavio da je na njen glas čekao desetinama godina? Ili, da je u vrijeme kada je u većini Evrope takva stvar bila nezamisliva, jedna žena u BiH osnovala vlastiti list i bila njegova glavna urednica? I da se pri tom bavila antropologijom i učestvovala u otvaranju Zemaljskog muzeja?

U sklopu proslave Međunarodnog dana žena, BCC Tuzla će 6. marta otvoriti izložbu „Žene kroz vrijeme“. Njena tema su nevjerovatne sudbine žena koje su proteklih 200 godina rušile predrasude i gurale bh. društvo u budućnost.



 Putovanje kroz vrijeme

Zamišljena kao svojevrsni vremeplov, izložba će se fokusirati na žene koje su ostvarile izvanredne uspjehe u svojim oblastima – prve naučnice koje su osnovale fakultete, pjesnikinje čija je poezija postala narodna baština, ljekarke koje su liječile ljude koji su ih ranije ismijavali.

„Portreti ovih hrabrih žena podsjećaju nas na ogromnu promjenu koju su kreirale. Napominju nas da svijet nije uvijek bio ovakav kakav je danas, te da se neko žestoko borio za slobode u kojima živimo. Ove su se žene, vođene željom za slobodom i obrazovanjem, hrabro borile sa ograničenjima konzervativne sredine. Zasjale su svojim radom i talentom, zasjenile one koje su ih omalovažavali, i obasjale put idućim generacijama“, naveli su iz BCC Tuzla.

Među portertima naći će se žene poput Riki Levi, prve bh. profesionalne balerine, Ševale Zildžić – Iblizović, prve liječnice među muslimankama u BiH, te Vere Šnajder, matematičarke i prve dekanese u Jugoslaviji.

Iz BCC Tuzla poručuju i da se nadaju da će postavka inspirisati posjetioce da sami nastave da istražuju o životima ovih nevjerovatnih žena, te da će, prije svega, motivisati sve buduće naučnice, umjetnice ili sportkistinje da nikada ne izgube vjeru u sebe i istraju u svojim ciljevima.

 

Kafa sa…

Na sam Dan žena, osmog marta u 18 h, najavljen je podcast „Kafa sa…“ U ležernoj i opuštenoj atmosferi, gošće podcasta će sa posjetiocima i slušaocima dijeliti svoja životna i profesionalna iskustva.

Na prvom panelu, pod nazivom "Od motivacije do uspjeha", govorit će nutricionistkinja Marizela Šabanović i profesorica solo pjevanja Lejla Teskeredžić. Na drugom panelu, nazvanom „Svaka žena ima dvije strane priče", savjete i iskustva dijelit će kolumnistica i poduzetnica Sanja Hajdukov, Amra Jaganjac iz Turističke zajednice grada Tuzle, te mikrobiologinja acc.prof.dr. Mirsada Hukić.

Uz najtoplije želje da naše društvo nastave činiti boljim, pravednijim i uspješnijim, BCC Tuzla svim ženama BiH želi sretan Međunarodni dan žena!


Čekamo Vas u Centru od 06.03. do 12.03.